Geweldige 7de NK in Berghem + podium!!

Op zaterdag 7 September had ik mijn 7de NK in Berghem. De dag daarvoor had ik nog een training van de Race-kids Academy, ik hier aan meedoen omdat ik had vrij gekregen van school. Ik had in beide dagen erg veel zin, hoewel in Berghem wel 1 van de lastigste circuits vind omdat het er erg glad kan zijn. Ik hoopte dus op een goed resultaat en nou die heb ik gekregen ook!

Op de vrijdag was het in de ochtend aan de koude kant, dus de baan was nog wat glad. Ik had die dag 6 sessies en na iedere sessie ben ik samen met mijn trainer Robert Schotman gaan zitten om de hele sessie te bespreken, ik kreeg tips waar ik later kon remmen en hoe ik bochten beter kon nemen. Hierdoor gingen mijn sessies steeds beter en werd mijn tijd steeds sneller. Ik merkte nog wel dat het best wel koud was op de baan want iedere keer als ik op een lang recht stuk zat, voelde ik de koude lucht langs mijn benen gaan. Niet bepaald het fijnste gevoel maar het was wel grappig. Gelukkig kwam hierna de zon erbij en werd het steeds warmer.

In de 5de sessie reed ik mijn snelste tijd van de dag. In de laatste sessie wilde ik mijn tijd nog verbeteren, maar ik nam de laatste bocht te wijd en kwam naast de baan, gelukkig kon ik doorrijden om bij de pitsuitgang weer de baan op te gaan. Helaas kwam er net iemand aan die de bocht te wijd nam en hij kwam met mij in aanraking en knalde vol tegen mijn zijkant aan, we gleden toen beide onderuit.  Ik en mijn motor zijn hier zonder veel schade vanaf gekomen en ik kon de dag goed afsluiten.

Toen was het zaterdag en was het NK aan de beurt. Ik had best wel lekker geslapen en voelde mij erg fit. Het was vandaag een stuk kouder dan de dag ervoor en het zou gaan regenen dus dit maakte alles wel weer erg spannend. De kwalificaties gingen erg goed en het bleef nog droog (de zon scheen zelfs). In de tweede kwalificatie reed ik mijn beste tijd en had ik mezelf op de 6de plaats gekwalificeerd.

Toen waren de races aan de beurt. Het weer begon nu gek te doen, toen regende het en toen scheen de zon weer. Mijn vader twijfelde daarom heel erg met welke banden ik zou moeten rijden. 15 minuten voor de start koos mijn vader voor regenbanden, ik vond dit behoorlijk spannend omdat ik nog nooit om regenbanden gereden had en het was nog droog dus ik twijfelde nog of dit de juiste keuze was. Maar toen ik eenmaal de baan opging begon het behoorlijk te regenen. Ik had een goede start en behield mijn 6de plek. De eerste bochten deed ik nog voorzichtig maar toen zag ik dat de persoon voor mij al snel van mij wegreed, ik dacht toen: “ik ga achter hem aan”. Ik verbaasde mij erover hoeveel grip ik had met mijn regenbanden en ik dacht toen…..niks, ik ging gewoon! De volgende rondes klom ik steeds verder omhoog, ik raakte mijn concentratie bijna kwijt maar herpakte mijzelf en begon mij weer te focussen op de race. Vervolgens had ik een enorme battle voor de 2de plaats en na meerdere keren van positie gewisseld te hebben, zette ik hem er in de laaste rond naast en wist ik hem de rest van de ronde voor te blijven. Toen kwam de finish en ik was 2de geeindigt, ik kon het haast niet geloven! Ik was super, super blij en zat van blijdschap te schreeuwen in mijn helm!!

Voor de 2de race stonden we weer voor een belangrijke keuze…..bleven we op regenbanden of gingen we over op slicks. 15 minuten voor de start besloot mijn vader voor slicks te gaan en ook dit bleek de juiste keuze te zijn, het bleef tijdens de hele race droog. Mijn start was niet heel goed en in de derde bocht botsten er 4 rijders op elkaar, ik kon nog net de helm van 1 van de rijders ontwijken en vrij vlot daarna kwam er een rode vlag. Er kwam een herstart en ook deze start ging niet goed, na de tweede bocht lag ik 9de, ik dacht ik moet zo snel mogelijk naar voren rijden om een kans te maken op het podium. Ik begon snel aan een inhaalrace, dit ging erg goed. Na een aantal rondes lag ik 4de, helaas werd in de voorlaatste ronde ingehaald, ik probeerde hem nog in te halen maar ik wist niet dat ik al in de laatste zat en toen kwam de finishvlag net 1 ronde te vroeg. Ik was 5de geworden maar ik was ook met deze plek erg tevreden.

Na de race zeiden veel mensen tegen mij dat ik 3de in het dagklassement geworden was, maar dit geloofde ik niet. Nadat mijn vader en Anneke alle punten hadden opgeteld kon ik het pas geloven, ik stond echt op het podium! Omdat ik op het podium stond moest ik ook een interview geven, dit vond ik behoorlijk spannend, maar het ging gelukkig goed. Op het podium staan en iedereen die applaudiseerde vond ik helemaal te gek (en de beker ook) dus dit smaakt zeker naar meer!! S’avonds ben ik samen met mijn vader en met Rens en Anneke en nog een paar anderen lekker pizza gaan eten en daarna begon de lange weg weer naar huis, maar man wat was ik blij met dit resultaat!

Mijn volgende en laatste NK is in Assen op 3 en 4 oktober en ik hoop dat jullie dan ook kunnen komen kijken!

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven − 2 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.