3de plaats bij BK wedstrijd op Spa Francochamps (BE)

Vrijdag 17, Zaterdag 18 en zondag 19 Mei was ik in Belgie op het kart circuit van Spa Francochamps. Ik deed hier mee met een trainingsdag van de Race-Kids Academy en 1 wedstrijd van het Belgisch Kampioenschap. Het was super lang rijden vanuit Drachten maar ik had erg veel zin in omdat het al 4 jaar geleden was dat ik voor het laatst naar dat circuit ben geweest (toen deed ik nog aan karten). De zaterdag was traininen en op zondag waren er races. Om mij een beetje voor te bereiden hebben mijn vader, Rens, Anneke en ik vrijdag nog gekart op de baan. Hierna had ik nog meer zin om zaterdag los te gaan. Helaas was er het hele weekend Classic Races op het grote circuit dus hebben we het hele weekend in de herrie gezeten, soms wel tot 23:30 ’s avonds!  

De eerste dag was voor mij het mooiste omdat ik na zo lange tijd weer op dit circuit kon racen. Maar ik ging in de eerste sessie iets te wijd in een bocht en ging ik in het natte gras onderuit. De tweede sessie ging ik op een NSF de baaan op omdat mijn eigen motor stuk was, ik ging toen op koude banden iets te enthousiast van start en viel ik al weer in de derde bocht… Niet bepaalt de leukste sessies. Gelukking kon mijn vader met hulp van iemand van de Race-kids mijn motor weer repareren en in de derde sessie ging het een stuk beter en deze had ik wel uitgereden. Ook de vierde en vijfde sessies waren erg goed, ik reed steeds beter en sneller. De zesde sessie werd helaas gecancelled omdat iemand in de pocketbike groep hard onderuit ging en er een ambulance bij moest komen om hem van de baan te halen.

De volgende dag was het tijd voor de races. Er waren 3 trainingen, 1 kwalificatie en 2 races. In de eerste sessie was de baan nogal nat en reed ik voor het eerst op regenbanden (dat ging erg goed). De tweede sessie was er motregen en ook deze ging erg langzaam vanwege nat wegdek. De derde sessie was de baan al wat droger en kon ik al wat sneller rijden (ik reed een aantal keren de snelste tijd van mijn groep). Het weer bleef erg onzeker, de voorspelling was steeds dat het zou regenen maar het bleef op een paar druppels na droog. Toen kwam de kwalificatie en omdat de baan droog was ben ik van regenbanden over gegaan op andere banden. Ik reed in de kwalificatie een vierde tijd, een super goed resultaat.

Toen kwam race 1, ik had een niet zo goede start en kwam niet goed weg. Ik verloor hierdoor veel plekken, na drie ronden was ik alweer aan het strijden voor de vierde plek, Helaas kwam ik in de derde ronde in aanraking met de rijder voor mij en hierdoor kwam ik de grindbak terecht. Ik hield mijn motor (knap genoeg) overeind en kon gelukkig verder rijden maar helaas wel achteraan mijn groep. Ik heb erg lopen pushen en ben toch nog zesde geworden.

Met race 2 ging alles een stuk beter, behalve de start dan. Ik kwam als 1 van de laatste uit de eerste bocht in maar na de tweede ronde lag ik alweer op mijn startpositie. Het was erg spannend en ik heb alles uit de kast gehaald. Om niet dezelfde fout te maken als in race 1 ben ik wat langer achter mijn voorganger gaan rijden om te kijken waar ik hem het beste kon inhalen. Ik zag dat ik op het lange rechte stuk net wat sneller was, ik kon ik hem toen daar passeren. Helaas kwam hij beter uit de tweede bocht en haalde mij weer in. Ik zag dat hij in de vierde bocht langzamer was dan mij. Hier heb ik de volgende ronde gebruik van gemaakt. Nadat er op het rechte stuk en na bocht 1 weer hetzelfde gebeurde als in de vorige ronde besloot ik in bocht 3 vlak achter hem te gaan rijden zodat ik in bocht 4 hem kon uitremmen en mijn motor ernaast kon zetten. Omdat ik in bocht 6 en 7 ook sneller was bleef ik hem voor en kon ik iets uitlopen. Na een volle wedstrijd knokken en strijden ben ik toen als derde geeindigt! Ik kon het eerst niet geloven omdat ik zo gefocust was op het racen dat ik de tel was kwijt geraakt. Mijn racemaat Rens is in de laatste wedstrijd vijfde geworden, ook hij was supertrots op zichzelf. 

Ik ben superblij met dit resultaat en heb dit weekend heel veel geleerd. Ik heb erg genoten van de racedagen in Spa en ik zal deze ook nooit vergeten!

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.